Witamina C
Zdrowie

Witamina C

Witamina C jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina C znajduje się w największych ilościach w owocach i warzywach. Ma pozytywny wpływ na organizm człowieka, szczególnie niezbędny do syntezy kolagenu. Witaminę C należy przyjmować z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie jej wytwarzać ani przechowywać. W czym więc znajdziemy najwięcej witaminy C? Na to pytanie odpowiemy w tym artykule.

Dlaczego witamina C jest ważna?

Spożywanie witaminy C, zwanej również kwasem askorbinowym, jest bardzo ważne, a jej niedobór może prowadzić do szkorbutu. Witamina C to witamina antyoksydacyjna, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami i wzmacnia odporność. Ponadto witamina C bierze również udział w syntezie hormonów i konwersji aminokwasów. Kwas askorbinowy przyspiesza również gojenie się ran i jest niezbędny do syntezy kolagenu.

Najbardziej narażeni na niedobór witaminy C są osoby starsze, nałogowi palacze i osoby pijące dużo. Witaminę C najlepiej pozyskiwać z naturalnych źródeł.

Naturalna witamina C

Naturalna witamina C ma wiele zalet. Po pierwsze, trudno jest przedawkować witaminę C, spożywając naturalne produkty, takie jak owoce i warzywa. Ponadto jest tani i łatwy do zdobycia. Warto również wspomnieć, że witamina C znajduje się również w produktach takich jak mięso, nabiał i ryby.

Jednak ważne jest, aby wiedzieć, że najlepiej gotować warzywa na parze lub jeść „surowe” warzywa i owoce, ponieważ witamina C jest łatwo tracona podczas obróbki cieplnej. Produkty mogą również tracić witaminę C poprzez nadmierne mielenie owoców i warzyw, na przykład w koktajlach lub sokach. Najmniejsze ubytki witaminy C miały produkty mrożone i marynowane.

Jaka jest najbardziej witamina C?

Naturalne źródła witaminy C mają wiele zalet. Oczywiście można przyjmować suplementy diety zawierające witaminę C, ale witamina C znajdująca się w owocach i warzywach jest najlepsza. Naturalna witamina C jest łatwo przyswajalna i długo utrzymuje wysoki poziom w organizmie. Dlatego warto codziennie dostarczać witaminę C, spożywając produkty naturalne jako źródło kwasu askorbinowego. Głównym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. Zioła zawierają również witaminę C. Rokitnik (900 mg w 100 g produktu), pokrzywa (600 mg w 100 g produktu), chińska mandarynka (580 mg w 100 g produktu) i rukola bogata w kwas askorbinowy (565 mg w 100 g produktu). 100 g produktu).

A co z cytrynami?

Cytryny to owoce, które mają dużo witaminy C, ale wbrew pozorom nie zawierają dużo soku. Skórki z cytryny zawierają najwięcej witaminy C – 128 mg na 100 gramów skórki z cytryny. Obrana cytryna zawiera mniej witaminy C, 53 mg witaminy C na 100 gramów. Jednak sok z cytryny zawiera tylko 39 mg witaminy C na 100 gramów.

Owoce i warzywa są bogatym źródłem witaminy C. Wiele owoców, zwłaszcza cytrusowych, zawiera duże ilości witaminy C. Najbardziej znanym owocem zawierającym witaminę C jest oczywiście wspomniana cytryna. Pojedynczy sok z cytryny może zaspokoić 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jednak spożywanie owoców dzikiej róży staje się coraz bardziej powszechne, od 200 do 800 miligramów na 100 gramów świeżej masy owocu. Czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfruty, pomarańcze, agrest i poziomki również zawierają duże ilości witaminy C.

Jakie warzywa zawierają najwięcej witaminy C?

Najwięcej witaminy C znajduje się w pietruszce, a dokładniej w liściach pietruszki, które zawierają 269 mg na 100 gramów. Czerwona i zielona papryka to popularne warzywa zawierające duże ilości witaminy C. 125 do 200 mg witaminy C na 100 gramów produktu. Inne warzywa bogate w witaminę C to brukselka, kalarepa, brokuły, szpinak i kalafior.

Ile owoców i warzyw należy jeść, aby zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C?

Witamina C
Witamina C

Owoce i warzywa zawierają cenne witaminy i minerały. Dlatego dobrym pomysłem jest spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Najnowsza porada Warszawskiego Instytutu Żywności i Żywienia mówi, że należy spożywać co najmniej 400 gram owoców i warzyw. Jednak 75% powinno stanowić warzywa, a 25℅ owoce. Wskazane jest sięgnięcie po warzywa i owoce o różnej kolorystyce. Czemu? Dzieje się tak dlatego, że kolor danego owocu czy warzywa często wskazuje na obecność określonych związków, np. antocyjanów. Ile więc owoców i warzyw powinieneś jeść, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C? Zależy to głównie od danego produktu. Zgodnie z zaleceniami dorośli powinni dostarczać swojemu organizmowi co najmniej 90 mg witaminy C dziennie. Ciekawostką jest to, że mały owoc aceroli uprawiany w Brazylii ma tyle witaminy C, co kilogram cytryn. Na polskim rynku dostępne są różne preparaty z tego owocu. Aby uzyskać wymaganą ilość witaminy C, należy spożywać np.:

50 gramów czarnej porzeczki,
100 gramów kiwi,
170 g pomarańczy,
150 gram truskawek,
100 g brokułów,
45 gramów papryki.