Co robi witamina C
Zdrowie

Co robi witamina C

Co robi witamina C  – ponieważ przeziębienia są często wywoływane przez jeden z tych wirusów układu oddechowego, antybiotyki są bezużyteczne, więc musisz zastosować inne środki, aby zwalczyć infekcję wirusową. Wiele osób przyjmuje witaminę C, aby wzmocnić odporność i zapobiec przeziębieniom. Ale czy stosowanie tej organicznej substancji naprawdę zapobiega przeziębieniom?

Kwas askorbinowy wspomaga układ oddechowy człowieka

Witamina C (kwas askorbinowy) została po raz pierwszy zaproponowana do leczenia infekcji dróg oddechowych po jej wyizolowaniu w latach 30. XX wieku, a stała się szczególnie popularna w latach 70., kiedy naukowcy doszli do wniosku, że witamina C może zapobiegać i łagodzić przeziębienia. Jak działa witamina C na przeziębienia? Kolejne badania potwierdziły, że regularne przyjmowanie kwasu askorbinowego ma stały wpływ na skrócenie czasu trwania objawów przeziębienia. Nawet jedno badanie dotyczące ekstremalnego wysiłku fizycznego, takiego jak maratończycy, wykazało, że kwas askorbinowy zmniejsza ryzyko przeziębienia o połowę. Jednak jego skutki uboczne nie zostały udowodnione.

Czy witamina C jest przydatna w ostrych infekcjach wirusowych dróg oddechowych i grypie?

Badania jasno wykazały związek między witaminą C a szybkością regeneracji. Obecnie lekarze przepisują witaminę C natychmiast w leczeniu ostrych infekcji wirusowych dróg oddechowych lub przeziębienia, aby stymulować produkcję interferonu, zwiększyć aktywność białych krwinek i zmniejszyć toksyczność tkanek. Podczas epidemii wirusologicznych regularne przyjmowanie tej witaminy może zmniejszyć ryzyko zachorowania. Udowodnione działanie witaminy C z https://ukryteterapie.pl/kategoria/witamina-c i korzyści płynące z jej stosowania na przeziębienia to: zmniejszenie ostrej fazy choroby, minimalizacja powikłań, łagodzenie objawów i szybki powrót do normalnego życia.

Jak dochodzi do infekcji wirusowej – jak sobie z nią radzić?

Kiedy bakterie, drobnoustroje, wirusy i inne ciała obce dostają się do organizmu, białe krwinki i fagocyty zaczynają aktywnie z nimi walczyć. Powoduje fagocytozę (proces wychwytywania i niszczenia cząstek chorobotwórczych) lub uwalnianie wyspecjalizowanych substancji, które neutralizują obce komórki. Ze względu na penetrację specjalnych grup wirusów i ich aktywne rozmnażanie ludzie doświadczają objawów przeziębienia. W tym czasie można spożywać pokarmy zawierające witaminę C lub tabletki, kapsułki, proszki. Co witamina C może dla Ciebie zrobić, gdy jesteś chory? Wzmocni odpowiedź immunologiczną na patogeny: limfocyty zaczną się dzielić i szybciej poruszać w krwiobiegu. Ważne jest, aby pamiętać, że aby zmniejszyć nasilenie i czas trwania przeziębienia, kurs kwasu askorbinowego powinien rozpocząć się w ciągu 24 godzin od pierwszych objawów i trwać przez co najmniej 5 dni.

Jak kwas askorbinowy wpływa na odporność?

Co robi witamina C
Co robi witamina C

Czy witamina C wzmacnia układ odpornościowy? Układ odpornościowy to system określonych struktur i procesów, których głównym celem jest ochrona człowieka przed różnymi patogenami. Istnieją dwa rodzaje odporności: wrodzona (skóra, linia włosów, fagocyty, leukocyty) i nabyta (przeciwciała). Fagocyty i limfocyty gromadzą witaminę C w wysokich stężeniach, chroniąc w ten sposób te komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, negatywnym działaniem wolnych rodników. Jeśli patogen dostanie się do organizmu, białe krwinki zaczynają wydzielać określone toksyny, takie jak kwas podchlorawy i peroksyazotyn – substancje czynne, które zabijają patogen, ale także uszkadzają same białe krwinki.

W ten sposób witamina C chroni komórki odpornościowe przed samookaleczeniem dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym. Ponadto białe krwinki wytwarzają specjalne białka o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych, a kwas askorbinowy zwiększa ich produkcję. Dodatkowo zwiększa ruchliwość i podział limfocytów B i T. W ten sposób witamina C wzmacnia układ odpornościowy i pomaga białym krwinkom i fagocytom w szybkim przetwarzaniu cząstek chorobotwórczych. W związku z tym kwas askorbinowy jest zalecany do zapobiegania i leczenia przeziębień.

Pokarmy roślinne zawierają najwięcej kwasu askorbinowego

Pokarmy o najwyższej zawartości witaminy C:

  • owoce cytrusowe (cytryna, pomarańcza, mandarynka, grejpfrut)
  • papryka i chili
  • dzika róża, rokitnik, krokosz
  • pietruszka, koperek, tymianek i szpinak
  • brukselka, kapusta i kalafior
  • brokuły
  • jabłko, ananas, kiwi i truskawka
  • czarna porzeczka, jagody.
  • pomidory i ziemniaki.

Alternatywnie witaminę C można przyjmować w suplementach diety, które dostępne są nie tylko w popularnych tabletkach, ale także w rozpuszczalnych w wodzie pastylkach do ssania i proszkach. Standardowa dawka jego tabletki to 500 mg. Dla osób z przeziębieniem ilość kwasu askorbinowego, która dostaje się do organizmu wraz z pożywieniem może być niewystarczająca, dlatego w tym przypadku witaminę C należy przyjmować w formie opisanej powyżej.